Blog

Hot hot hot!

Ik ben deze week, 29 juni, uitgerekend. Waar de meeste mensen dan gelijk tegen me zeggen: “o dat is een heerlijke tijd om zwanger te zijn, en je kunt gelijk naar buiten met de kleine!”, denk ik meestal: Dat was het misschien voordat de Nederlandse zomers zo warm waren dat ze niet meer onderdoen voor de gemiddelde tropentemperaturen. Ik zie best op tegen de warme nachten en de hittegolven zoals we die afgelopen zomer hadden. Hot hot hot…

Voor de Partners Van die ook zwanger zijn tijdens de (mogelijk wederom) erg warme maanden van het jaar; ik heb wat onderzoek gedaan om het mijzelf (en het mannetje in mijn buik) zo comfortabel mogelijk te maken. Toegegeven, de meeste tips spreken vanzelf, maar hé, wie weet hebben jullie er ook wat aan!

  1. Drink voldoende
   Volwassenen wordt geadviseerd om minstens 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Dit is nog belangrijker als je zwanger bent, omdat je lichaam dan meer vocht nodig heeft. Denk daarbij aan water of thee en probeer zoete drankjes zoveel mogelijk te laten staan.Wacht niet totdat je dorst krijgt, dan ben je vaak al te laat. Voldoende drinken zorgt voor een goede hydratatie, maar ook voor vaker plassen. Je denkt nu vast ‘Nog meer toiletbezoeken?!’ Dat is misschien een nadeel, maar je zorgt er zo wel voor dat je vochtbalans goed blijft.Water drinken hoeft helemaal niet saai te zijn. Vul een karaf met ingrediënten zoals komkommer, citroen, munt of aardbeien, en zet het de avond van tevoren in de koelkast. Zo maak je je eigen heerlijke ‘mocktails’!
  2. Draag luchtige kleding
   Kies bij voorkeur voor kleding van katoen of linnen, dat zijn stoffen die het meeste ademen. Vermijd donkere kleuren, want die trekken de warmte aan.
  3. Doe het rustig aan
   Een goed moment om wat gas terug te nemen en een koele plek op te zoeken is wanneer de zon overdag het sterkst is. Dat is meestal zo tussen 12 en 3 uur ’s middags. Probeer bijvoorbeeld wat te gaan slapen, de meeste zwangere vrouwen slapen niet zo goed en een siësta is een uitgelezen moment om wat bij te komen. Kijk, met dit soort tips kan ik wel wat…
  1. Ga goed voorbereid het huis uit
   Ga je voor een lange periode naar buiten? Zorg dan dat je jezelf goed insmeert met een hoge factor zonnebrandcrème en draag een pet of hoed. Ookal ben je een zonaanbidder, probeer niet te lang in de zon te zitten en zoek het liefst de schaduw op. Zonnen als je zwanger bent kan resulteren in een zwangerschapsmasker (pigmentvlekken in je gezicht).
  1. Zoek verkoeling
   Door een voetenbadje voor jezelf te maken zorg je ervoor dat je het iets aangenamer hebt. Zet een ventilator aan in de kamer, neem een lauwwarme douche of bad, of leg een koud washandje op je voorhoofd en nek. Mijn favoriet: eet een lekker waterijsje.
  1. Pas op met zout eten
   Door te veel zout te eten, houd je extra vocht vast en kunnen je handen en voeten opzwellen. Dit wil je juist voorkomen in een periode waarin vocht vasthouden al op de loer ligt.
  1. Houd je slaapkamer koel
   Lekker slapen met je buik kan al de nodige uitdaging geven, laat staan als het ook nog eens warm is op je slaapkamer. Houd overdag de gordijnen dicht en zet ’s avonds pas het raam open (met een hor ervoor). Kies voor katoenen lakens en leg een natte washand of handdoek in je nek of op je voorhoofd als je gaat slapen. Een lauwwarme douche voor het slapen gaan kan ook nog bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust.
  1. Zoek een airco op!
   Je kunt ook naar plaatsen gaan met airconditioning. Winkelcentra, theaters en bioscopen hebben vaak een ideale temperatuur. Overdag een filmpje pakken is helemaal niet zo’n slecht idee toch?
  1. Ga lekker zwemmen
   Zwemmen is echt een aanrader. Het zwemmen is niet alleen rustgevend en verfrissend, maar je voelt je ook heerlijk gewichtloos in het water. Een hele verademing als je al een aantal maanden zwanger bent. Geen zwembad in de buurt? Koop een kinderbadje, die kun je alvast maar hebben!
  1. Ongewenste zwellingen
   Zwellingen van bepaalde lichaamsdelen is niet bepaald waar je op zit te wachten. Je voelt je met je dikke buik waarschijnlijk al opgeblazen genoeg. Met de warmte van de zomer zwellen je voeten en je handen meer dan normaal. Houd je voeten daarom zo veel mogelijk omhoog. Wanneer je ergens heen moet, doe dan goede schoenen aan, die ruim genoeg zijn en goede zolen hebben, en die je gewicht ondersteunen. Pas je geen schoenen meer? Trek lekker slippers aan! En wat ringen betreft: als er een warme dag aan zit te komen, is het handig om deze bij voorbaat al af te doen. Als je vingers gaan zwellen, kunnen de ringen gaan knellen en moeten ze misschien doorgeknipt worden… beetje zonde!

Met bovenstaande tips zijn de warme dagen hopelijk een beetje dragelijker te maken. In ieder geval doe ik er alles aan. De laatste loodjes 😊

Bronnen:
www.oudersvannu.nl;
www.24baby.nl
www.babyblog.nl


We wensen Esther namens alle Partners Van natuurlijk veel sterke, want de zomer is begonnen! Leuk als je haar een hart onder de riem wilt steken hieronder, of je eigen verhaal wilt delen. Ook benieuwd naar hoe onze Luchtmachters het aanstaande, of nieuwe vaderschap vinden. Maar dat is misschien een leuk idee voor een poll of een andere blog. 

EstherHot hot hot!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *