Blog

Alabama is zo gek nog niet

Zomer 2017 liep ik door de IKEA in Utrecht toen mijn telefoon ging. Mijn Luchtmachter zat op dat moment voor oefening in Italië. Ik zag dat hij belde en nam vrolijk op. Even later hing ik nog vrolijker op… De kogel was door de kerk; we gingen verhuizen naar Amerika. Nu was het zeker! Hij had akkoord gekregen om daar te gaan studeren en wij als gezin mochten mee. Ik ben de IKEA in Utrecht uitgehold en op de fiets naar huis gesprongen. Geen idee; wind door m’n haren en gejubel in m’n hoofd; van euforie was zeker sprake in ieder geval…

…Inmiddels wonen we een half jaar in Amerika (Montgomery, Alabama) nu en ik moet eerlijk zeggen dat het me alles is meegevallen. Ik ging er ook heel open in, in ons avontuur, maar toch. Van het moment dat de verhuizers bij ons aan de deur stonden om onze 7m3 aan spullen mee te nemen (wat niet veel is) tot aan nu; in die dozen heus ook spullen van de Nederlandse warenhuizen, want, tja… je hebt zo je gewoontes en je dingen. Zoals mijn favoriete mascara (van de Etos), nog even nieuw ondergoed voor de kinderen (HEMA), want natuurlijk hebben ze dat niet in Alabama…

Nu ik hier eenmaal woon en echt wel gesetteld ben moet ik daar hard om lachen. Natuurlijk hebben ze hier alles én meer zelfs. Had ik dat maar geweten; dit platform is zelfs ontstaan doordat ik echt helemaal geen informatie kon vinden van andere partners/gezinnen van Defensie die ook tijdelijk waren verhuisd.

Daarom lieve Partners Van, daarom deel ik graag mijn verhaal met jullie. En met mij doen nog veel meer Partners Van dat graag. Ik heb om de tafel gezeten met staf Communicatie in de Luchtmacht Toren in Breda voordat we naar Amerika vertrokken én ook onder ruim 40 Partners Van een onderzoek gehouden; om een lang verhaal even heel kort te maken blijkt dit Partner Platform een schot in de roos. En vanuit hier kan ik nu ook prima de tijd maken om dit te onderhouden en op te zetten.

Hoewel… dat was mijn gedachte; alle tijd van de wereld. Mijn baan als Marketing Manager opgezegd en verhuisd: jahoeoeoe, de vrijheid tegemoet en alle tijd met kinderen en manlief. Maar dat er hele andere dingen ineens komen kijken had ik van tevoren niet zo helder bedacht. Niet alleen heb ik hier het afgelopen half jaar flink moeten werken aan een nieuw sociaal leven voor mijzelf en ons gezin, maar ook aan het opstarten van de kinderen op school en de nodige hobbels en bobbels van gemis samen moeten nemen. Ook kreeg ik te maken met een dochter die het super spannend vond om Engels te spreken en het daarom maar niet deed, waarmee ze het zichzelf vreselijk moeilijk maakte om sociaal aan te sluiten. Natuurlijk wist ik dat mijn man vol in de studieboeken zou zitten en dagen op de Universiteit zou rond brengen en uiteraard had ik vol trots besloten dat ik het huishouden, het eten, sport en activiteiten van de meiden en alle organisatorische zaken op mijn schouders zou nemen. Maar toch.. Eerst – in Nederland, toen we nog beiden werkten – deden we alles samen en nu hier in Alabama komt het hier vooral op mij aan.

Maar eerlijk is eerlijk: zodra de kids op school zitten trek ik m’n sportkloffie aan en ga ik er tegenaan. Tijdverdrijf, frustratie, opgekropte energie; ik kan het allemaal kwijt. En daarna tijd om met mijn nieuwe vriendinnen even koffie te drinken, want dat vind ik nog wel het allerleukste aan dit avontuur. Niet zozeer de koffie, maar het feit dat ik allemaal nieuwe meiden heb leren kennne van over de hele wereld. GEWELDIG! Een Noorse vriendin die zo ongeveer ‘the sister I never had’ is geworden, een Nederlandse vriendin voor Hollandse gezelligheid en hartenlucht en een Franse vriendin voor sporten en afgeven op ongezonde Amerikanen en ga zo maar even door. Ik ben geen stilzitter, dus – naast bloggen nu – studeer ik ook Frans via een speciaal programma voor spouses aan de Maxwell Airforce University en ontwikkel ik mezelf dus weer op een heel ander gebied. Daar komt bij dat de zomers zeer warm zijn en… de winters ook:) Alabama is zo gek nog niet!

Inmiddels is het kerstvakantie. De euforie van onze beginperiode in weg, het gemis steekt heel af en toe even de kop op, maar boven alles hebben we het echt heerlijk hier. Ik ben bijzonder trots op onze twee dochters; ze hebben gevochten, de een meer dan de ander, maar scoren enorm goed op school én hebben een groepje vriendinnen gemaakt. Als ze nu samen aan het spelen zijn in en rondom het huis (We wonen heel vrij. Iedereen hier trouwens; een enorm verschil met Nederland), dan spreken ze Engels met elkaar. Ongetwijfeld steeds meer met een ‘Southern accent’, maar dat nemen we maar op de kop toe.

Ook mijn lief heeft zich goed geweerd het eerste half jaar: flink in de boeken was nieuw voor hem, maar wat een doorzetter en wat ben ik trots. Toen de eerste ‘A’ (hoogste score voor een paper) binnen was slaakten we beide een harde gil door het huis. Blij, opgelucht en gevoel van erkenning; voor hem, maar tegelijk ook voor onze stap!

En ik? Ik ben ook bijzonder trots op mezelf. Van carrièrevrouw naar topper op sociaal-, moeder-, partner- en persoonlijk vlak. Blijkt dat ik het allemaal kan. Niks meer en niks minder, het gaat als vanzelf. Ik hoef alleen maar van mijn gezin en van mezelf te houden. En dat allemaal tegen het decor van Alabama. Waar de zon ondergaat achter de katoenvelden, waar ze nog écht naar je luisteren, geduld hebben en bijzonder beleefd en klantvriendelijk zijn. Dat mis ik in Nederland en dat valt me nu pas op. Nogmaals: Alabama is helemaal zo gek nog niet.

Ben je benieuwd hoe het is om hier te wonen, of om te verhuizen naar het buitenland? Sta je aan de vooravond van een zelfde avontuur of heb je vragen? Mail mij dan zeker! Ik wil je op alle mogelijke manieren helpen: redactie@departnersvan.nl

MoniqueAlabama is zo gek nog niet

6 comments

Join the conversation
 • Karen - 7 januari 2019 reply

  Wat vliegt de tijd Monique! Leuk om te lezen over hoe jullie het in Alabama hebben.
  De site ziet er mooi uit! Super tof dat jij het initiatief neemt voor zoveel andere ‘partners van..’

  Monique - 17 januari 2019 reply

  Dank je, Karen. Daar heb jij ook je steentje aan bijgedragen. Top!

 • Eveline van Heijst - 15 januari 2019 reply

  Leuk initiatief Monique. Wij zitten hier rond DC met meerdere vrouwen en je hoort van alle kanten dat meer informatie vooraf welkom was geweest. Bij mijn man op het werk is wel een draaiboek maar daar staan vooral weetjes in over gas/water/licht/verzekering enz. De huishoudelijke details, “waar kun je Nederlandse kaas kopen?” (Costco) staan daar niet in.

  Monique - 17 januari 2019 reply

  Hi Eveline. Tja… vanuit die behoefte is dit platform ook ontstaan! Leuk als je misschien eens wilt schrijven over de huishoudelijke details in DC en/of je ervaring met Costco? Jouw top 5 boodschappen tips? Ik wilde bijvoorbeeld in Montgomery graag weten waar ik het beste verse groentes en fruit kon kopen. Share your thoughts:) redactie@departnersvan.nl Groetjes! Monique

 • Wielko - 25 januari 2019 reply

  Hallo Monique, wat een mooi en leuk initiatief! De site ziet er super uit en de verhalen staan vol handige tips. Wij zitten nu volop in de voorbereiding en veel is al herkenbaar;)
  Tot binnenkort!

  Monique - 26 januari 2019 reply

  Ha Wielko! Ja, leuk om jullie binnenkort te zien hier. Maar… misschien leuk voor jouw partner om te schrijven over de voorbereidingen? Share your story: redactie@departnersvan.nl Dan maak ik er iets moois van voor op het platform! Tot over een paar weken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *