Blog

Onze mannen op oefening

Het is weer zover. Onze vliegers oefenen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Ze gebruiken o.a. de lucht boven de Drentse provincie om het laagvliegen en vliegen in duisternis te oefenen. Ook vliegen de F-16’s gaan vanaf maandag 7 januari 2019 weer vliegen in de avonduren.

In week 2, 3, 5, 6, 8, en 9 wordt er vanaf vliegbasis Leeuwarden van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag wordt er overdag gevlogen. Dat wij het ook even weten, want misschien moet er iets geregeld worden met oppas etc.

Avondvliegoefeningen zijn noodzakelijk om grondpersoneel en vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, 24/7 inzetbaar zijn, waar dan ook ter wereld.

Jachtvliegers en helikoptervliegers oefenen ook in het vliegen bij duister. Om een missie in het donker goed uit te voeren, moet een vlieger dat hebben geoefend, zeker als er meer toestellen aan een missie meedoen en er dreiging is vanaf de grond en/of in de lucht. De inzet in missiegebieden vindt vaak ’s avonds of ’s nachts plaats. Het luchtmachtpersoneel gebruikt dan nachtzichtapparatuur. Zij zien door deze helderheidsversterkers alles in groentinten. Het zicht van een vlieger is beperkt, alsof hij door 2 kokers kijkt. Het trainen met de nachtzichtapparatuur is daarom pas zinvol als het volledig donker is.

RedactieOnze mannen op oefening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *