Blog

‘Welcome home’! F-16’s op 2 januari weer thuis

Goed nieuws voor alle Partners Van Air Task Force Middle East (ATF ME)! Onze Luchtmachters hebben hun taak in het Midden-Oosten afgerond! De laatste vluchten van de Nederlandse F-16’s boven Irak en Oost-Syrië zijn op de laatste dag van dit jaar uitgevoerd. Na 33 maanden strijd tegen ISIS – met een tussenperiode waarin de Belgische luchtmacht het stokje overnam – eindigt de missie en keren de 6 F-16’s met hun teams terug naar Nederland. Wat een fijn begin van het nieuwe jaar!!


Het is voorlopig de laatste grote missie voor de Nederlandse jachtvliegtuigen. De F-16’s staan vanaf volgend jaar stand-by voor de snelle-interventiemacht van de NAVO en worden afwisselend met Belgische F-16’s ingezet voor de beveiliging van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. Daarnaast bereidt de Koninklijke Luchtmacht zich verder voor op de transitie naar de F-35. Eind 2019 komen de eerste F-35’s naar vliegbasis Leeuwarden. Drie jaar later ontvangt ook vliegbasis Volkel de F-35.

‘Welcome home’
Op 2 januari 2019 landen 4 van de 6 F-16’s van ATF ME op vliegbasis Volkel. De Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en de Directeur Operaties van het Commando Luchtstrijdkrachten commodore André Steur zullen de vliegers en toestellen verwelkomen bij de start- en landingsbaan. De andere 2 F-16’s vliegen door naar thuisbasis Leeuwarden.

Inzet en samenwerking
De mannen en vrouwen van de 11 detachementen ATF ME hebben in totaal meer dan 3.000 missies gevlogen en ruim 2.100 wapens ingezet. Met deze resultaten heeft Nederland een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale coalitie, het militair verslaan van ISIS en het creëren van een stabielere en veiligere situatie voor de burgers van Irak en Syrië. Buurland België voorzag vanaf medio 2015 in de bewaking van de Nederlandse luchtmachters, F-16’s en het materieel. In de anderhalf jaar dat de Belgische F-16’s vanuit Jordanië actief waren, verzorgde Nederland deze force protection taak.

De Partners Van wens alle betrokken Partners een heerlijk weerzien en een geweldig nieuwjaar samen!

Redactie‘Welcome home’! F-16’s op 2 januari weer thuis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *