Blog

Flinke oefeningen in Groot-Brittannië en Spanje

De aankomende drie weken gaan zo’n 250 van onze mannen en vrouwen van het DHC op oefening. Van 18 februari t/m 8 maart vindt namelijk de oefening TAC-UK plaats op de Spadeadam range in Groot-Brittannië. Daarvoor reizen maar liefst acht helikopters af naar Engeland om helikopteroperaties te trainen op het gebied van elektronische oorlogsvoering. Ook het 336 Hercules Squadron van Vliegbasis Eindhoven traint twee weken over de grens, en wel in Zaragoza, Spanje. Dat wordt thuis weer even de ‘balletjes hoog’ houden…

Drie Chinooks, drie Apaches en twee Cougars vliegen in week 9 en 10 dagelijks vanaf het civiele vliegveld Carlisle Airport in Groot-Brittannië op en neer naar de range Spadeadam om verschillende scenario’s en missies te beoefenen. Ook de Hercules traint twee weken in Spanje onder meer technische skills, zoals het vliegen met nachtzichtapparatuur (NVG), laagvliegen (low-level) in bergachtig terrein, maar ook tactische landingen op dirt-strips. De oefening van de Chinooks, met de collega’s van het Korps Mariniers in de haven van Rotterdam, is nog maar net ten einde en ze kunnen zich nu dus weer gereed maken voor een grote training over zee.

Foto: Vanaf het heli-platform op Kamp Holland, Tarin Kowt start een Apache aan een missie, bijna volledig volgehangen met wapentuig.

Laagvliegen onder radardreiging
Tijdens de oefening TAC-UK trainen onze vliegers, helikopterbemanningen en ondersteunend personeel het optreden in een omgeving met een hoge radardreiging. Om de oefeningen goed uit te voeren, is het voor de vliegers belangrijk om zo laag als mogelijk te vliegen en daarmee uit het beeld van de radar te blijven. De Chinook- en Cougar transporthelikopters proberen vijandige systemen te ontwijken en de Apache gevechtshelikopters streven ernaar de systemen uit te schakelen. Allereerst wordt er per type helikopter getraind om uiteindelijk met verschillende types en meerdere helikopters tegelijk missies te vliegen.

Geluid exporteren
In 2016 vond de laatste TAC-UK plaats. De tactisch vliegmodule TAC (vliegen onder radardreiging) werd in 2017 en 2018 in Nederland en gedeeltelijk ook in België uitgevoerd. Dit jaar keert de oefening terug op de Spadeadam range in Engeland. Naast geluidsexport is ook ander terrein een belangrijke reden om in het buitenland te trainen. Op de range zijn vele radarsystemen aanwezig en het heuvelachtige landschap maakt dat helikopteroperaties op het gebied van elektronische oorlogsvoering goed getraind kunnen worden.


Hoe doe jij dat thuis tijdens oefeningen?
Geweldig natuurlijk, dat deze oefeningen door de Luchtmacht worden opgezet om onze mannen en vrouwen optimaal voor te bereiden op ‘het echte werk’, maar thuis draait de boel ook gewoon door. Nou zijn wij daar allemaal een kei in als Partners Van, in ‘balletjes hoog houden’. Maar wij zijn dan ook vooral benieuwd hoe jij dat doet. Zet je extra kracht in (lees oppas, opa’s, oma’s etc.)? Schakel je met de werk? Ga je zelf in de zesde versnelling? Kortom: hoe doe jij het? Deel je tips hieronder. Wij wensen iedereen weer succes aankomende weken!

RedactieFlinke oefeningen in Groot-Brittannië en Spanje

1 comment

Join the conversation
  • Monique - 15 februari 2019 reply

    Het is altijd schakelen in onze agenda’s tijdens oefeningen. Ik moet de kids dan niet alleen brengen, maar ook van school/bso halen, naar sport rijden, boodschappen doen, de weekenden organiseren etc. En, oja.. dan werk ik ook nog. Maar ook daar wordt je dan hele creatief in. Boodschappen laat ik thuis bezorgen door online supermarkt Picnic. Iets later beginnen, of iets eerder weg van ’t werk was ook nooit een probleem en bij ons staan ook de opa’s en oma’s altijd klaar. Tja, het hoort bij ons gezinsleven. De kids weten niet beter. En voor mij is naderhand het een goede reden voor een extra bezoekje aan de sauna of een meidenweekend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *