Blog

‘Op Onze Vleugels’ geeft kinderen onbezorgde dag op luchtmachtonderdeel

Een kind waarvan de vader is overleden, of een zusje van een chronisch zieke zoon van een luchtmachtmilitair. Precies op zulke kinderen mikt het nieuwe welzijnsinitiatief van de Luchtmacht. ‘Op Onze Vleugels’ geeft kinderen van personeel werkzaam bij de Luchtmacht een dag een steuntje in de rug met een leuke, maar vooral ook onbezorgde dag bij of met de luchtmacht.

De Koninklijke Luchtmacht heeft een lange geschiedenis als het gaat om welfare; goed doen voor anderen. “Maar altijd was dit voor belanghebbenden buiten de luchtmacht zelf, zoals KIKA, Stichting Doe een Wens enzovoort”, geeft initiatiefnemer van ‘Op Onze Vleugels’ (OOV) Lobke Degenaar aan. Het voormalig plaatsvervangend hoofd Luchtmachtcommunicatie weet uit eigen ervaring maar al te goed waarover ze het heeft. “Ik zag wat die organisaties deden, maar de Luchtmacht op haar beurt deed op dit gebied niet iets vergelijkbaars voor haar eigen personeel. Tuurlijk, thuisfrontdagen waren en zijn er wel, maar die zijn gekoppeld aan uitzendingen en voor alle familieleden, net als een familiedag. Beide heel goed en belangrijk, maar dat is massaal. Ik wilde juist iets voor het individu; het kind in het middelpunt.”

De Koninklijke Luchtmacht ziet het belang in van het thuisfront als ‘backbone’ van de organisatie. Daarom in eigen beheer een welzijnsinitiatief voor luchtmachtmedewerkers en hun kinderen opgezet onder de naam: ‘Op Onze Vleugels’.

Binnen de Luchtmacht is de focus verschoven van extern naar intern; naar het eigen personeel en de eigen personeelszorg. De gezinsleden van Luchtmachtmedewerkers en medewerkers op CLSK-onderdelen doen ertoe. Zonder steun van het thuisfront, is het voor een luchtmachter moeilijk goed te functioneren. Dat weten wij als geen ander! De Luchtmacht ziet ook dat we deel uit maken van het ‘Luchtmachtnest’ en de backbone zijn van de organisatie. De Koninklijke Luchtmacht heeft daarom in eigen beheer een welzijnsinitiatief voor luchtmachtmedewerkers en hun kinderen opgezet onder de naam: Op Onze Vleugels.

Niet alleen liep Lobke Degenaar met dit idee rond, maar ook Nicole Luyt, inderdaad ‘Partner Van’. Zij heeft haar diverse ervaringen opgedaan tijdens haar verblijf in het buitenland samen met haar man, C-LSK Dennis Luyt. “Daar is het veel gebruikelijker dat het krijgsmachtdeel op allerlei manieren niet alleen het eigen personeel, maar ook het thuisfront ondersteunt.”

Het zijn niet enkel Lobke en Nicole die zich inzetten voor dit initiatief. Via Nicole zijn een aantal Partners Van officieren benaderd. Er is een grote pool van vrijwilligers die wordt aangesproken. Stafadjudanten is gevraagd een coördinerende rol op zich te nemen. “Eigenlijk wil iedereen wel meewerken”, zegt Nicole in een artikel van De Vliegende Hollander.

Met heel wat woorden samengevat staat ‘Op Onze Vleugels’ voor: de weg omhoog; één team, één taak; liften; optillen; ontspanning; gedachten verzetten; ondersteunen; plezier; betrokkenheid; familie; personeelszorg; thuisfront; speelsheid; Luchtmacht; kinderen; steun; lol; binding; contact; voor het eigen personeel; familie.

 

Op een rijtje:

  • OOV heeft de overtuiging dat ieder kind recht heeft op een onbezorgde, leuke dag.
  • OOV zet kinderen van luchtmachtpersoneel, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, een dag in het zonnetje vanuit de overtuiging dat dit initiatief een stuk waardering en steun biedt aan het personeel.
  • OOV bezorgt kinderen van luchtmacht medewerkers en hun ouders/verzorgers een fijne dag door middel van een kleinschalig activiteitenprogramma bij de Koninklijke Luchtmacht.
  • OOV biedt een programma dat zo veel mogelijk aansluit bij de leeftijd en interesses van de kinderen.
  • OOV werkt zo veel mogelijk op basis van vrijwillige inzet van eigen personeel en relaties van eigen personeel en door de inzet van eigen materieel en diensten.
  • OOV is voor kinderen in de leeftijd van 6-18 jaar met een verhaal* waarvan de ouder of verzorger werkzaam is binnen de Koninklijke Luchtmacht**.

*Verhaal: Er moet een reden zijn waarom het kind een steuntje in de rug kan gebruiken of in het zonnetje mag worden gezet in de vorm van een dagje uit. Het betreft een reden in de medische, sociale of culturele sfeer.
**Werkzaam binnen de luchtmacht: Zowel burgers als militairen die werkzaam zijn op een CLSK-onderdeel ongeacht de kleur van het pak. Inclusief luchtmachters die tijdelijk buiten de CLSK-organisatie zijn geplaatst.


OOV organiseert zo’n vier keer per jaar een dagactiviteitenprogramma in groepsverband. Ben je zelf ouder of verzorger van een kind dat wel een dagje in het zonnetje gezet mag worden? Of ken je een kind van een Luchtmachter die wel een steuntje in de rug kan gebruiken? Je kunt je aanvraag bij kenbaar maken via de mail: OOV@mindef.nl . Een van de OOV-vrijwilligers neemt dan contact met je op voor een kennismaking- en inventarisatiegesprek.

Stuur in je aanvraag gelijk ook de volgende gegevens mee:

Naam aanvrager:
CLSK-onderdeel:
Telefoonnummer:
E-mail:
Naam kind:
Leeftijd kind:
Motivatie/bijzonderheden:


Heb je ervaring met een dag van Onder Onze Vleugels en wil je dat met andere Partners Van delen? Laat dan je reactie hieronder achter, of mail de redactie van De Partners Van, dan helpen we graag met het delen van jouw verhaal. Mailen kan via: redactie@departnersvan.nl . 

Monique‘Op Onze Vleugels’ geeft kinderen onbezorgde dag op luchtmachtonderdeel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *